Kinderen ontwerpen voetbaldoel voor eigen schoolplein

Wijken maandag 10 april 2017

Niet zo maar voetbaldoeltjes, maar doeltjes met veel kleur, bewegende palen, extra ronde vormen voor een extra spelelement, een commentatorstoel met luidspreker en ringpalen als scorebord.

De leerlingen van groep 6, 7 en 8 hebben vier workshops gevolgd waarbij ze leerden om een product te ontwerpen en maquettes te bouwen, waarbij ze hun creatief denkvermogen ontwikkelden. Daarnaast leerden ze om hun eigen product te pitchen en stemmers te verzamelen. En dat deden ze met groot enthousiasme: bijna tweehonderd mensen hebben gestemd.

De Hugo de Grootschool in Arnhem krijgt een nieuw schoolplein, ontworpen door Marja Wennemers. Omdat we de leerlingen ook een rol wilden geven in het ontwerpproces, heeft KunstLAB Arnhem in samenwerking met Kunstbedrijf en de Hugo de Grootschool dit project ontwikkeld.

KunstLAB Arnhem is een ontwerpstudio en productiehuis van kunst en wetenschap. KunstLAB wil de volgende generatie nieuwe makers enthousiast maken over het speelveld tussen kunst en wetenschap en beoogt met het vermogen anders te denken antwoorden te vinden op sociaal maatschappelijke vragen. We geven workshops vanuit het ‘Ontwerpend leren’ waarbij kinderen op een speelse manier leren ontwerpen, creatief denken en oplossingen bedenken voor hun eigen leefomgeving.

In het begin zeiden leerlingen: ‘Ik wil gewoon een voetbaldoel, net zoals op de club.’ Maar na wat brainstormspelletjes kwamen de kinderen op steeds meer nieuwe ideeën. Van lichtjes die aan gaan als je een goal maakt tot een commentatorstoel boven op het doel en van kabelbaan aan het doel tot bewegende glitterdoeltjes. De kinderen zitten vol met innovatieve plannen en ideeën!

Momenteel is KunstLAB samen met de ontwerper van het totale schoolplein in overleg met de smid.
Er is een uiteindelijk ontwerp gemaakt, waarbij onderdelen van alle ontwerpen samen komen. KunstLAB is nu in gesprek met de smid over hoe hij dit ontwerp kan gaan uitvoeren.

Ik kijk er enorm naar uit dat we straks met z’n allen kunnen voetballen bij de door leerlingen ontworpen voetbaldoeltjes. Groep 6, 7 en 8 hebben straks echt een verschil gemaakt, door samen iets blijvends te creëren. Ze hebben geleerd dat ze plannen voor hun eigen leefomgeving kunnen maken.

foto's
Contactgegevens

Lidwin van Grunsven
Tel: 06 - 23 82 22 40
lidwin.vangrunsven@kunstbedrijfarnhem.nl

Blijf op de hoogte!

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:

Selecteer uw interesses: