Hoogte80 Festival: wat was het een feest!

Wijken dinsdag 22 mei 2018

Denk je Hemelvaart, dan denk je: Hoogte80 Festival! Dit jaar bestond het festival 10 jaar en was het extra feest.

Met een bonte stoet – de Parade – vanuit de wijk Geitenkamp werd officieel én traditioneel op Hemelvaartsdag het jaarlijkse Hoogte80 Festival geopend. De stoet vertrok vanaf de Bonte Wetering en liep door de wijk naar het festivalterrein. Daar was de Kroon (het hoogste punt van het terrein) versierd met bonte en feestelijke vlaggen en werd met het heffen van een laatste vlag de officiële opening verricht.

De Parade is al 10 jaar een must voor Bult-bewoners omdat het stedelijke festival in hun wijk plaatsvindt; ze zijn apetrots dat er zo veel mensen naar het festival komen. De Parade is een stoet Bult-bewoners die ieder voor zich op hun eigen manier hard maken voor verbindingen met behulp van kunst en cultuur. Zoals Circus op de Bult, stichting Kunst op de Bult, acteurs van het Herfsttheater voortgevloeid uit Kamp en Geit van Muziektheater de Plaats, het koor Toonhoogte 80, de vrijwilligers van Koffie Kaffee de Beijer, de Schatgravers en vele bewoners.

Meerdere culturele initiatieven in de wijk worden ondersteund door de cultuurmakelaar van het Kunstbedrijf.

 

Circus op de Bult

Het wijkcircus Circus op de Bult is zowel tijdens de traditionele wijkparade als bij de Bult-tent tijdens het Hoogte80 festival altijd zichtbaar aanwezig. Ook dit jaar liepen kinderen en jongeren op hun stelten weer mee om het festival te openen op Hemelvaartsdag én waren er op de zaterdag twee gratis voorstellingen.

Het circus is laagdrempelig geschikt voor jong en oud, om kennis te maken met de circuskunsten en uiteraard met uitvoeringen. Zij hebben wekelijks les in de gymzaal van het MFC op de Bonte Wetering.

Maar het circus zat in zwaar weer. Omdat er duidelijk signalen uit de wijk Geitenkamp kwamen dat het circus moest blijven bestaan, is cultuurmakelaar Lidwin van Grunsven bijgesprongen met bijvoorbeeld promotiemateriaal. Daarnaast heeft Rozet/Kunstbedrijf Arnhem ondersteunend en adviserend bijgedragen zodat het circus de afgelopen periode ook invulling heeft gegeven aan VSD’s (Verlengde Schooldag). En: tijdens het festival konden de kinderen hun circuskunsten gelukkig aan het publiek laten zien!

 

Vaandels en slingers

Jaarlijks zorgt de wijk Geitenkamp voor een prominent aanwezig kunstwerk op het hoogste punt op het Hoogte80 festivalterrein. Het kunstwerk speelt ook een rol in de traditionele openingsparade vanuit de wijk. De organisatie van het festival en wijkbewoners hebben zich dit jaar verbonden in het maken van enorme vaandels!

Dit jaar ontfermde Channa Wijmans van Knalgoed Produkties zich in de eerste instantie over deze vaandels die de Kroon (het hoogste punt) moesten sieren. Zij is grafisch ontwerper/letterzetter en maakte samen met vele wijkbewoners, vrijwilligers én medewerkers van het Hoogte80 Festival tien grote vaandels waarop iedereen een eigen tekst drukte. De teksten gingen over zowel het leven op de bult als het vrije gevoel van dit festival. Maar ook muziek, vrije tijd, dansen en natuurlijk feest!

Tijdens het festival maakte Channa met festivalbezoekers een enorme slinger die over de bult van het Hoogte80 Festival kwam te hangen. Met een stukje stof en een ouderwetse drukpers konden zij aan de gang met letters. Bezoekers slingerden hun druk over de Bult!

Benieuwd naar de foto's? Bekijk ze in het album hieronder. 
Foto's: Zefanja Hoogers

Contactgegevens

Lidwin van Grunsven
Tel: 06-23 82 22 40
lidwin.vangrunsven@kunstbedrijfarnhem.nl

Blijf op de hoogte!

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:

Selecteer uw interesses: