ZUIDERZIEL IN PAVILJOEN HALFWEG TIJDENS RUIMTEKOERS

Wijken maandag 11 december 2017

Kunstenaar Rob Voerman had voor het Ruimtekoers festival van 16 t/m 25 november paviljoen Halfweg gebouwd tegenover winkelcentrum Kronenburg. Zuiderlingen van het platform ZuiderZiel zorgden onder begeleiding van Kunstbedrijf Arnhem, alle dagen voor een warme ontmoetingsplek met veel activiteit.

Ruimtekoers, wij zijn de stad
Het festival was elf dagen een cultureel avontuur door de wijken Kronenburg en Vredenburg in Arnhem-Zuid, met als hoofdlocatie het leegstaande kantorenpand op Groningensingel 51. ‘Het zijn de mensen - in al hun diversiteit en kleurrijkheid - die de stad maken. Met exposities, theater-, muziek- en dansvoorstellingen, workshops en lezingen, gemaakt door zowel professionals als stadsbewoners, deelt Ruimtekoers nieuwe perspectieven op het samenleven in de stad’, aldus Ruimtekoers.

Paviljoen Halfweg en ZuiderZiel
Schuin tegenover het hoofdgebouw én tegenover winkelcentrum Kronenburg heeft het festival kunstenaar Rob Voerman de opdracht gegeven een tijdelijk paviljoen te ontwikkelen. Samen dachten zij naar idee van het festival na over openbare ruimte en ontmoetingsplekken; paviljoen Halfweg werd op een braakliggend veld elf dagen een feit.

ZuiderZiel
Actieve bewoners uit Arnhem Zuid, verenigd in het platform ZuiderZiel, bedachten activiteiten om bewoners aan te bieden in het paviljoen. Bij de houtkachel en onder het genot van een kop koffie of thee, waren er workshop om toegangspoorten naar het Immerloopark te ontwerpen, is er nagedacht over andere paviljoens in datzelfde park (Jouw Idee Werkt), zijn er Upcycle evenementen geweest, zijn er samen met nieuwe Nederlanders uit het AZC in de houtkachel heerlijke Hollandse lekkernijen gebakken én konden voorbijganger een start maken met het schrijven van hun levensverhaal. Kunstminnende bewoners kwamen er weer eens bij elkaar om na te denken over de doorstart van de kunstroute Focus à Locus. Daarnaast ontvingen de gastvrouwen de hele dag voorbijgangers voor een kopje thee en een praatje. Ideeën en wensen over hun leefomgeving konden mensen ter plekke kwijt in de Ideeënwerkplaats, ingericht in het paviljoen door de Ideeënmakelaars.

Place to Bieb
In bibliotheek Kronenburg is ondertussen al twee maanden de traditionele leeshoek omgeturnd tot de Place to Bieb; een ontmoetingsplek in huiselijke sfeer met een stamtafel, aankondigingszuilen en veel culturele activiteit. Enkele van de activiteiten die plaatsvonden in paviljoen Halfweg, waren kickoffs en zullen in 2018 uitgerold worden in de Place to Bieb.

Meer informatie
Meer weten over ZuiderZiel? Neem contact op met cultuurmakelaar Olga Lozeman, via olga.lozeman@kunstbedrijfarnhem.nl of 026-327 23 19. Volg ook de Facebook pagina Zuiderziel Arnhem.

Foto: Zefanja.nl

Contactgegevens

Linda van der Knaap
Projectleider Zuid aan Zee
linda@kunstlabarnhem.nl
06-23204079

Vincent William
Programmaleider Zuid aan Zee
vincent.william@kunstbedrijfarnhem.nl
06-48508371

Blijf op de hoogte!

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:

Selecteer uw interesses: