Expo Bloemen voor Dirk Zeldenrust en Arno Arts

Wijken vrijdag 20 april 2018

Op 3 mei start er in café TAPE aan de Hommelstraat in de avond een bijzondere tentoonstelling van de deelnemers aan het Wijkatelier; met de bloemenportretten die zij maakten, eren zij tegelijk twee onlangs overleden markante persoonlijkheden die er in Sint Marten respectievelijk Klarendal zijn overleden.

Deelnemers uit de wijken Klarendal en Sint Marten aan het wijkatelier krijgen eens per week gratis lessen in het maken van beeldende kunst in het Inloophuis aan de Van Slichtenhorststraat. Het Wijkatelier helpt je het beste in jezelf te ontdekken en bijzondere werken te maken. Professionele kunstenaars uit de wijk treden daarbij op als assistent en er wordt regelmatig naar een tentoonstelling toegewerkt.  

Bloemen keuzes
Deelnemers konden de afgelopen periode mee doen met het schilderen of tekenen van bloemen en werden uitgedaagd: hoe ziet het boeket eruit dat jij wil schilderen? Weelderig, bescheiden, verwelkt of net geknipt? Is het een studie in nuances of kan het niet fel genoeg zijn? Of is het een bloem alleen of nee, je beperkt je tot een enkel blad? Een studie in keuzes: welke bloemen, bladeren, takken en materialen passen bij jou? Is een boeket niet net iets als een zelfportret?


Hortensia
Tijdens één van de donderdagavonden begon het tijdens de les met een vraag: wie wil een hortensia? Gezeten aan de ronde tafel werkten ze aan onze bloemportretten. En G. vroeg wie een hortensia wilde. Ze woont namelijk in het oude huis van Dirk Zeldenrust in Sint Marten, die afgelopen november overleden is. Klaarblijkelijk had Dirk iets met die heestersoort, want zijn hele tuin stond er vol mee. Zo kwamen ze over Dirk te spreken, over de vele goede dingen die hij heeft gedaan voor Sint Marten. Over de verduurzaming en vergroening van de wijk en de energie en toewijding die hij daaraan gaf. 


Eerbetoon
Zij wisten al dat er op 3 mei bloemenportretten in Tape gepresenteerd zouden worden. Waarom daar geen eerbetoon aan Dirk van maken? Des te meer omdat de eerste week van mei staat voor het herdenken van onze doden.  En toen hoorden ze dat Arno Arts ons ook ontvallen is, net als Dirk zo’n dierbare aanwezigheid in Klarendal, zo’n gezichtsbepalende persoon…

Op 3 mei om 19.30u herdenkt het Wijkatelier in Tape Dirk en Arno. Er worden herinneringen opgehaald, verhalen verteld en een glas geheven ter nagedachtenis van deze twee wereldgasten. Deelnemer Nathalie Woens heeft zich voor deze tentoonstelling laten fotograferen.  Zij werkt aan bloemen uit haar jeugd in Zuid Afrika en het Wijkatelier helpt haar deels door een burnout heen. ‘Ik vind het heerlijk weer met mijn handen bezig te zijn. De expositie gaat natuurlijk ook over de deelnemers; zonder hen geen Wijkatelier!’ Berengaria, coördinatie Wijkatelier: ‘We hopen dat iedereen komt. Liever geen bloemen: daar heeft het Wijkatelier al voor gezorgd.’

 

Na 3 mei is de tentoonstelling dagelijks te bekijken tijdens openingstijden.

TAPE – zeven dagen open – Hommelstraat 66
MA. DI. WO. 16.00u – 23.00u
DO. VR. ZA. 13.00u – 01.00u
ZO. 14.00u – 22.00u

Het Wijkatelier is een initiatief uit de wijken Sint Marten en Klarendal, ondersteund door de cultuurmakelaar van Kunstbedrijf Arnhem (Rozet) en Inloophuis Sint Marten. Het Wijkatelier draagt middels connecties en verbintenissen in de wijk mee aan sociale cohesie.

 

Foto: Zefanja Hoogers

 

 

 

Contactgegevens

Mieke Hendrikse
Tel: 026 327 23 19
Mieke.hendrikse@kunstbedrijfarnhem.nl

Blijf op de hoogte!

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:

Selecteer uw interesses: