Wijkatelier presenteert: Groeiprocessen – kunst als helende deler

Wijken dinsdag 2 oktober 2018

Een van de pijlers onder een zinvol leven is het leren transformeren van pijn en verdriet

Onder leiding van beeldend kunstenaar Bernadette ten Have
Project van 5 lessen, van do 25 oktober t/m do 22 november. Gratis.

Stel je voor, je hebt een droom. Over een gelukkig huwelijk misschien, een goede gezondheid, een succesvolle carrière. Je werkt er hard voor. Het gaat goed, het gaat goed, het gaat goed en dan BAM! Je droom valt in duigen. Voorbij, voorgoed voorbij. Je bent gebroken maar je moet verder al weet je niet hoe.

Er zijn mensen om je heen zijn die je helpen. Ook al helpt het niet, het helpt toch. Iedere dag genees je een beetje meer, terwijl de verbintenissen met je naasten zich verdiepen. Je ontdekt dat je groeit. Op een heel andere manier dan je eerst gedacht had, maar het gebeurt wel. Je vindt andere manieren om gelukkig te zijn, nieuwe dromen en het lijkt of je ogen, je oren, al je zintuigen en je hart opengaan. Waar je nu bent, daar was je zonder die eerste ramp nooit gekomen.

In het gastproject van Bernadette ten Have wordt het proces van droom – afscheid – rouw – troost – groei symbolisch doorlopen, door middel van de volgende stappen:

  • je maakt een eigen werk. Stap: je droom wordt werkelijkheid. Fase: individueel.
  • je werk wordt gedeconstrueerd, zodat het uit verschillende losse onderdelen bestaat. Stap: de uitgekomen droom wordt vernietigd. Fase: individueel.
  • er zijn nu losse onderdelen van verschillende kunstwerken van verschillende makers; Stap: wat is er nu en wat kunnen we ermee? Fase: samenwerken.
  • uit de losse onderdelen worden gezamenlijk nieuwe kunstwerken opgebouwd. Stap: troost en groei. Fase: samenwerken

Zo ontstaan nieuwe werken die uit delen van individuele werken tot een nieuw geheel zijn opgebouwd.

De werken krijgen een plek op het evenement Wijkatelier viert feest in Plint 17, op zondag 2 december.

FAQ
Moet je alle 5 de lessen bijwonen?
Wat kost het?
Waar en wanneer?
Wat is de achtergrond van ‘Groeiprocessen’?
Wat is het Wijkatelier?
Wie is Bernadette ten Have?

Moet je alle 5 de lessen bijwonen?
Nee dat hoeft niet. Het project is flexibel van opzet en er wordt gewerkt met wat er is en wie er zijn. Wel fijn natuurlijk als je probeert zo vaak mogelijk aanwezig te zijn.

Wat kost het?
Niets. Het Wijkatelier is gratis voor iedereen die erbij wil zijn. Er staat wel een groen potje op tafel waar je een eigen bijdrage in kan doen voor de koffie en de thee die je drinkt. Die komen van pastoraat Inloophuis Sint Marten – wij zijn heel blij als je dat wel doet want dankzij hun gastvrijheid kunnen we er werken.

Waar en wanneer?
Inloophuis Sint Marten Van Slichtenhorststraat 34. Iedere donderdagavond van 19.30 tot 21.00 uur, van 25 oktober tot en met 22 november.

Wat is de achtergrond van Groeiprocessen?
Op verzoek van de BBC ontwierp de Britse kunstenaar Grayson Perry een reeks van eigentijdse riten, waarin de beeldende kunst een vitale rol heeft. Daarbij ondersteunt de kunst de mensen bij het zo goed mogelijk leiden van hun leven, als indivdu en als deel van de gemeenschap.
In religies en bij volksriten is de kunst duizenden jaren op die wijze ingezet: als vanzelfsprekende aanwezigheid die je steun en troost biedt op de weg door je bestaan. Denk aan samen quilts maken, iets creëren en ondertussen gesprekken voeren die tot steun kunnen zijn. Mede door de grote ontkerkelijking die inzette in de tweede helft van de 20e eeuw zijn we in een vacuüm terecht gekomen. De kunst heeft zich teruggetrokken in de musea en is tijdverdrijf van een rijke elite geworden. Het Wijkatelier is een van de spelers die daar verandering in wil brengen.

Wat is het Wijkatelier?
Het Wijkatelier beschouwt het beoefenen van beeldende kunst, actief en/of passief, als een belangrijk instrument bij het creëren van een gezond en gelukkig leefklimaat. Daarom biedt het Wijkatelier mensen de kans om zich te ontwikkelen op het beeldende vlak, waarbij ze begeleid worden door professionele kunstenaars. Het Wijkatelier helpt je het beste uit jezelf te halen en dat in te zetten voor de gemeenschap van de wijk.
Regelmatig nodigt het Wijkatelier kunstenaars uit om een project te leiden, zoals nu het project Groeiprocessen van Bernadette ten Have.

Wie is Bernadette ten Have
Ik hou van beeldrijm en ben altijd druk met kijken en associëren. Ritmes in lijnen in het water, in landschappen, in de architectuur van gebouwen.
Verwondering over het verstrijken van de tijd, dat zichtbaar is in de natuur.
Van het een komt het ander, voor je het weet is het oprapen van een steen de aanleiding om een reeks tekenlessen te ontwikkelen.
En dat is wat mij verbindt met het kunstenaarschap, het lesgeven. Ik geef graag mijn manier van kijken door en probeer anderen te laten delen in mijn verwondering. Het maken van een beeldend werk kan daar uit voortkomen, belangrijker vind ik, dat ik en opening weet te bewerkstelligen bij anderen en dat ook zij zich net als ik blijven verbazen over de wereld om hen heen. Meer over Bernadette: http://www.hartenhavecultuureducatie.nl/

Contactgegevens

Mieke Hendrikse
Tel: 026 327 23 19
Mieke.hendrikse@kunstbedrijfarnhem.nl

Blijf op de hoogte!

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:

Selecteer uw interesses: