Projecten ondersteund door stimuleringsgelden Cultureel Erfgoed

Onderwijs dinsdag 5 december 2017

Elk jaar kiest Kunstbedrijf Arnhem een onderwerp of discipline tot speerpunt en reserveert daar ook stimuleringsgelden voor. Voor 2017 is dat speerpunt ‘Cultureel Erfgoed en de kunstvakken’. In dit kader ondersteunen we de onderstaande projecten.

Volgend jaar is het speerpunt ‘Taal en rekenen en de kunstvakken’. We reserveren daar ook weer stimuleringsgelden voor. De drie projecten hieronder zijn prachtige voorbeelden van projecten die ondersteunding krijgen vanuit het speerpunt ‘Cultureel Erfgoed en de kunstvakken’.

Muziektheater De Plaats speelt OERSOEP gratis voor de eerste 600 leerlingen!
Deze voorstelling is een prachtig voorbeeld van immaterieel erfgoed in een kunstproductie.

Ka is negen jaar en een Nieuwsgierige Neus. Haar vader is op wereldreis en haar moeder in de hemel. Wie geeft nu de antwoorden op al haar vragen? Waarom zijn er mensen van verschillende kleuren? Waarom is de hemel zo hoog? Waarom het donker zo donker? De muziektheatervoorstelling Oersoep duikt in de ketel vol oeroude scheppingsverhalen die antwoord geven op de vragen van een Nieuwsgierige Neus anno nu.

Waar De Transformatieplaats, van Oldenbarneveldtstraat 94-15.
Voor wie Groep 5 t/m 8
Wanneer 8 t/m 12 jan en 15, 16, 19 jan
Tijd 10.00 – 11.00 en 12.30 – 13.30

De docenten van De Plaats geven aansluitend graag workshops theater, percussie en filosoferend spel van 60 minuten op school.

Theater: een snelcursus in acteren met de thematiek en techniek van de voorstelling eindigend in het spelen van een scène uit het stuk.
Filosoferend spelen: de kinderen wordt gevraagd naar hun eigen verwonderingen en ze bedenken een nieuw scheppingsverhaal als antwoord op hun eigen vraag.
Percussie: De percussionist uit Oersoep geeft een workshop slagwerk. Hij kan op alles muziek maken. Zijn lijf, de schoolbankjes het maakt niet uit. Hij zal met de kinderen een muzikale wereldreis maken.

Kosten: Voor de eerste 600 leerlingen is het hele traject gratis!

Interesse:
Neem contact op met Lise-Lott Kok
06-41242599
lise_lottkok@theaterdeplaats.nl

Bekijk de trailer

‘Het Geheim van de bakker’
Het Geheim van de bakker heeft in oktober succesvol bij De Wijzer in Klarendal gedraaid. Het is een themaproject dat op vraag van de scholen in Klarendal is ontwikkeld. De leerkrachten wilden graag met de leerlingen plekken uit de wijk betrekken bij hun onderwijs. Dat werden de Bakker, de Molen de Kroon, het Luthers Hofje waar vroeger de was werd gedaan en de atoombunker onder de speeltuin.

Docenten Dans, theater, muziek en beeldend uit de wijk kwamen vervolgens drie keer in de klas om samen met de kinderen het ‘Geheim van de bakker’ op te lossen. Dit project wordt elke twee jaar herhaald. In het voorjaar draait het project ook op de andere scholen in de wijk.
Bekijk de inspirerende introductiefilm

Reizen in de tijd
De website Reizen in de tijd is vernieuwd. Binnenkort zullen er 20 nieuwe gastlessen en voorstellingen van Arnhemse aanbieders te zien zijn. Daarmee is het aanbod van lesmateriaal nog rijker geworden.

Bij de doorgaande leerlijn Reizen in de tijd is cultuuronderwijs de drager. Door de schooljaren heen maken de leerlingen een reis door de tijd. Dit doen ze via lesmateriaal op de website www.reizenindetijd.nl. Daar is al het materiaal te vinden dat de leerlingen nodig hebben om deze reis te maken: het is de virtuele gereedschapskist voor leerlingen en leerkrachten. Vol met opdrachten, verhalen, achtergrondinformatie, presentaties, handleidingen en games. Verder is er bij vrijwel elk leerjaar een op maat gemaakte game beschikbaar. Deze game is ofwel een teaser of dient als werkvorm om het thema in de lessenserie van dat leerjaar te onderzoeken. Vanaf groep 5 heeft Reizen in de tijd een link naar de tijdvakken en de Canon van Nederland. De leerlingen ontdekken het lokale verhaal dat aansluit bij het landelijke thema.

Ga naar www.reizenindetijd.nl