Van vluchteling tot medelander

Wijken woensdag 23 augustus 2017

Afgelopen seizoen is op de Internationale Schakel Klas (ISK) in Presikhaaf het kunstproject ‘Herinnering & Droom’ uitgevoerd met leerlingen van klas 2F. Een ontroerend project waarbij veel veerkracht werd getoond.

De ISK-afdeling van VMBO 't Venster is een school voor kinderen uit o.a. Syrië, Somalië en de Kaukasus die net in Nederland zijn komen wonen. In de gebieden waar zij vandaan komen, ontwrichten en verscheuren heftige conflicten de hele samenleving. Vaak hebben de kinderen er familie achtergelaten en maken ze zich zorgen over hen. Tegelijkertijd willen ze er alles aan doen om hier in Nederland thuis te raken en de taal te leren.

In het project ‘Herinnering & Droom’ heeft beeldend docente Berbel Peters van het ISK samen met filmmaker Sam Elbertsen de kinderen uitgedaagd en ruimte geboden om hun verhalen en hun dromen te verbeelden met grafische en filmtechnieken. Daarbij zijn ze niet binnen de muren van het schoolgebouw gebleven, maar gingen ze ook de wijk in!

In de eerste periode ontwierpen de kinderen ansichtkaarten vanuit hun herinneringen aan het land waar ze uit moesten vertrekken. De ansichtkaarten zijn vervolgens gedrukt en in setjes verkocht. De opbrengst is naar het Rode Kruis gegaan. Deze organisatie bekommert zich in deze conflictgebieden als eerste om burgers, die tussen de strijdende partijen altijd de verliezers zijn.

Het tweede gedeelte van het project bestond uit het leren van filmtechnieken, zoals stopmotion en kennis over cameravoering. De opgedane vaardigheden konden de leerlingen laten zien in interviews met winkeliers van het nabijgelegen winkelcentrum Presikhaaf. Naast het oriënteren op verschillende beroepen oefenden de kinderen meteen hun taalvaardigheid.

Als er één ding duidelijk wordt, is het wel de ongelooflijke veerkracht die ze tonen om wat van het leven te maken. De toekomst hebben ze al gedroomd!

Bekijk hieronder het filmverslag van dit ontroerende project.

Dit is 2F

Dit project is een samenwerking van ISK/VMBO ’t Venster, Kunstbedrijf Arnhem en Sam Elbertsen Producties.

Contactgegevens

Kaboul Vermijs
kaboul.vermijs@rozet.nl

 

Blijf op de hoogte!

Vul uw e-mailadres in
om onze nieuwsbrief te ontvangen:

Selecteer uw interesses: