VOOROPLEIDING MUZIEKTHEATER

Gezamenlijke meerjarige externe vooropleiding Muziektheater van ArtEZ Conservatorium en Kunstbedrijf Arnhem.

Wil je muziek en theater combineren en denk je erover om de bachelor Muziektheater te gaan volgen? Meld je dan aan voor één van de vooropleidingen.

Bij muziektheater ontmoeten twee disciplines elkaar: muziek en theater. Muziek vertelt iets wat theater niet kan en theater verbeeldt iets wat muziek niet kan. Muziek en theater versterken elkaar en kunnen bij muziektheater niet zonder elkaar.

Voor wie

 • Voor leerlingen vanaf het derde jaar havo of het vierde jaar vwo, zowel zangers als instrumentalisten.

Duur

 • Maximaal 2 jaar.

Programma

 • Vier workshopblokken van ieder 4 weken op zaterdag. Dit zijn:
  - Klankvorming. Hierin onderzoek je hoe je een verhaal kunt vertellen door gebruik te maken van muziek. Onder meer komen hier (body-)percussie en vocale en instrumentale meerstemmigheid aan de orde.
  - Mime. Hierin onderzoek je hoe je een verhaal kunt vertellen door gebruik te maken van de beweging van je lichaam.
  - Improvisatie. Hierin word je getraind in het samenspelen op de vloer. De elementen uit de klankvorming en mime workshops kunnen worden ingezet in de samenwerking met andere spelers op het toneel.
  - Performance. In dit laatste blok wordt toegewerkt naar een voorstelling die wordt gepresenteerd aan het publiek.

 • Drie reflectielessen van 1 lesdag. Ieder workshopblok wordt afgesloten met een reflectieles. Hierin wordt onder leiding van de coördinerende docent besproken wat je hebt ervaren in de workshops en hoe dit je beeld van het vak Muziektheater heeft veranderd. Ook krijgen jullie opdrachten in het kader van het jaarthema.
 • Voorstellingsbezoek. Gedurende het jaar bezoeken de leerlingen samen met de coördinerende docent tweemaal een voorstelling.
 • Mentorgesprekken met de coördinerend docent.

Individuele instrumentale of vocale les
Je bent verplicht om zelf je instrumentale of vocale les te organiseren bij een vakbekwame docent. Heb je behoefte aan hulp bij de zoektocht naar een goede docent, dan zal de organisatie van de vooropleiding hierbij ondersteuning verlenen.

Meer weten?

Wil je meer weten over het lesrooster, de kosten of het specifieke programma, neem dan contact op met Nelleke Verweij via nelleke.verweij@kunstbedrijfarnhem.nl.

Meer informatie

Aanmelden